Saturday, 26 March 2016

KEK BATIK




Bahan-bahan

1 peket biskut marie
250 g mentega
200 g milo
3 sudu makan serbuk koko
1 tin kecil susu pekat manis

Caranya

1. Cairkan mentega


2. Masukkan susu pekat. Kacau sebati. Masukkan milo dan serbuk koko. Kacau hingga tidak bergentel.


3. Sendukkan adunan kedalam acuan beralas plastik. Susun biskut marie diatasnya.



4. Sendukkan lagi adunan koko keatas biskut marei dan buat hingga habis. Sejukkan dalam peti ais. Barulah di potong.

Friday, 25 March 2016

GARLIC AND CHEESE PULL APART BREAD

Bahan-bahan

230 g tepung roti
50 g tepung wholemeal
1 st yis segera
1 sb parsli kering
1 sb gula
Secubit garam
180 g air sejuk
20 g minyak jagung

Caranya

Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan kecuali air dan minyak. Gaul adunan guna dough hook. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli hingga air habis. Uli hingga adunan  tidak melekat di mangkuk.
Masukkan minyak dan terus uli hingga mendapat doh yang lembut dan kenyal.
Perap doh selama 1 jam.
 Tumbuk doh,bentukkan bujur dan letak dalam proofing basket. Perap lagi 1  jam.
 Bakar adunan selama 40 minit dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180 darjah celcius.


Setelah roti sejuk,potong roti secara melintang dan bersilang.


Bahan untuk sapuan
25 g bawang putih ditumbuk halus
35 g mentega
Daun parsli kering

Gaul semua bahan dan sapukan di celah-celah belahan roti.


Mozarella cheese di potong dan hiris nipis. Masukkan di celah-celah belahan roti juga.


Tutup roti menggunakan aluminium foil dan bakar dalam oven bersuhu 180 darjah celcius selama 15 minit. Keluarkan aluminium foil dan bakar lagi selama 5 minit.