4 cawan beras,dicuci dan toskan
1 biji tomato
1 biji timun
Daun salad
Daun sop
Daun bawang
Bawang goreng
8 ketul ayam,direbus dengan 3 cawan air. Letak 1 st jintan manis,1 st jintan putih dan 1 st ketumbar. 1 potong halia. Rebus hingga ayam empuk.
Tapis. Simpan air rebusan ayam.
Bahan perap
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu makan cili kisar
2 sudu gula melaka 1/2cawan air
2 sudu madu
2 sudu sos lada hitam
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap
Blender bawang besar,bawang putih dan halia.
Masak cili kering kisar bersama 1/2cawan air dan gula melaka hingga pekat.
Perap ayam bersama bahan blender,cili,sos tiram,sos lada hitam,kicap dan madu selama 2 jam. Letak sedikit mentega atas ayam sebelum di bakar.
Bakar dlm oven selama 30 minit.
Sos
4 sudu besar cili kisar dimasak bersama 1/2cawan air. Letak gula dan garam. Biar kuah agak pekat.
Nasi
Beras yang telah dicuci tadi dimasukkan ke dalam periuk dan masukkan air rebusan ayam. Masukkan juga sehiris halia dan sedikit garam.
Sop
Air rebusan ayam selebihnya dimasak bersama sedikit bunga lawang ,kulit kayu manis. Perasakan garam dan letak daun sop dan daun bawang yang telah dihiris.
Bolehlah dihidangkan nasi bersama ayam,sop,timun,tomato,salad dan sos.
Nota
Berikut adalah gambar rempah ratus yg ada digunakan,bagi pengetahuan sesiapa yg tidak mengenalinya.