Menyimpan koleksi resepi masakan yang pernah dicuba untuk tatapan dan rujukan anak-anak bila memerlukan.
Sunday, 13 March 2016
DAGING MASAK MERAH
Bahan-bahan
1/2 kg daging batang pinang
1 biji tomato
1 biji lada hijau
2 biji bawang besar
3 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
4 ulas bawang putih
4 sudu makan cili kisar
3 sm sos tomato
2sm sos cili
asam jawa
Air secukupnya
Garam,gula
Caranya.
1. Daging dipotong dan dicuci. Rendam dalam air asam jawa selama 1/2 jam.
2. Kisar lumat 1 biji bawang besar,serai,bawang putih,halia dan lengkuas.
3. 1 biji bawang besar yang lagi satu,separuh darinya dipotong dadu dan separuh lg untuk hiasan,dibelah 2.
4. Tumis bawang besar yang didadu.
5. Masukkan cili kisar,biar agak garing baru masukkan bahan kisar.
6. Masukkan cili sos dan sos tomato. Biar hingga naik minyak.
7. Masukkan daging dan air.
8. Perlahankan api dan biarkan daging masak. Masukkan tomato,bwg besar dan cili hijau yg telah dipotong. Perasakan dengan garam dan gula. Biar seketika,barulah diangkat.
Labels:
Daging,
menu lunch
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment