Menyimpan koleksi resepi masakan yang pernah dicuba untuk tatapan dan rujukan anak-anak bila memerlukan.
Tuesday, 15 March 2016
MARUKU MANIS
Hari ni kita buat kudap-kudap pula. Senang dan mudah saje,cuma memakan masa sewaktu menggorengnya. Kena bersabar menanti kerana menggunakan api perlahan agar maruku masak didalam dan rangup.
Bahan-bahan
1 peket(500 g) tepung pulut
1 cawan tepung jagung
1/2cawan gula kaster
2 biji telur
2 cawan santan
Air secukupnya.
Caranya.
1. Masukkan semua bahan kecuali air dalam mangkuk adunan.
2. Gaul semua bahan,perlahan-lahan masukkan air sedikit demi sedikit sambil terus menguli. Doh yang terhasil mestilah lembut tetapi tidak melekat di tangan.
3. Panaskan minyakbdalam kuali dengan api perlahan.
4. Masukkan sedikit adunan dalam acuan maruku dan ditekan kedalam kuali yang telah panas.
5 Goreng hingga warna kekuningan. Angkat dan toskan minyak. Dah sejuk baru di simpan dalam bekas kedap udara.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Terima kasih EI.. Dah lama sy cari resipi ni. Sy cuba buat ya..
ReplyDeleteTerima kasih EI.. Dah lama sy cari resipi ni. Sy cuba buat ya..
ReplyDeleteTerima kasih resepi
ReplyDeleteTerima kSih dah lama betul saya cari resepi ini.. Lebih drp 30thn..
ReplyDeleteTerima kasih... dapat juga saya cari resipi ini.
ReplyDeleteTerima kasih share resipi
ReplyDelete