Wednesday, 2 March 2016

Resepi wholemeal bread/Roti gandum penuh

Bahan  bahan A
120 g tepung wholemeal
85 g tepung roti
1 st yis segera
130 g air

Bahan bahan B
85 g tepung roti
15 g gula
10 g flaxseed di mesin halus
50 g air
15 g mentega,dicairkan

Cara-cara
Campurkan kesemua bahan A  kecuali air dalam mangkuk. Buatkan lubang ditengahnya dan masukkan air. Kacau hingga membentuk doh yang lembut. Tutup dengan cling film dan biarkan rehat selama 1 1/2jam.
Masukkan bahan B kedalam mangkuk pengadun yg telah dipasang dengan dough hook. Masukkan bahan yg diperap diatass tadi.  Uli sehingga mendapat doh yg lembut dan elastik.
Tutup mangkuk dan rehatkan doh selama 1 jam lagi.
Setelah doh naik sekali ganda,kempiskan doh dgn menekan untuk membuang angin.
Bentukkan doh menjadi bulat memanjang dan masukkan dlm acuan roti. Tutup.
Rehatkan lagi selama 1 jam.
Bakar selama 40 min dengan suhu oven 180 c

Resepi ini saya olah dari sumber berikut:cathy-joy.blogspot.my

No comments:

Post a Comment