Menyimpan koleksi resepi masakan yang pernah dicuba untuk tatapan dan rujukan anak-anak bila memerlukan.
Wednesday, 9 March 2016
Ayam masak lemak cili api
Bahan-bahan
8 ketul ayam,siap dicuci dan digaram kunyit
1 btg serai dititik
1 biji tomato
1 keping asam gelugur
Garam secukupnya
1 cawan santan
Bahan tumbuk
13 biji cili api
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Seinci kunyit hidup
Caranya.
Bahan tumbuk ditumbuk lumat.
Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk bersama ayam,serai dan 1/2 cawan air.
Masak atas api sedang hingga ayam empuk.
Masukkan santan. Kacau.
Masukkan asam gelugur. Biar mendidih sambil di kacau sekali sekala.
Masukkan tomato dan garam.
Biarkan mendidih,sambil dikacau. Angkat dan hidangkan.
Labels:
Ayam,
kuah,
menu lunch
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment