Thursday, 10 March 2016

KEK COKLAT MINI KUKUS



Bahan A

3/4cawan serbuk koko
1 cawan gula perang
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan susu segar perisa coklat
1 cawan minyak jagung

Bahan B

1 1/4 cawan tepung gandum
1 st soda bikarbonat
1 st baking powder

Bahan C
 3 biji telur,dipukul.



Caranya
1. Masukkan kesemua bahan A dalam periuk dan masak atas api kecil sehingga semua bahan larut. Angkat dan sejukkan.


2. Masukkan telur dan kacau sebati.


3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di kacau hingga tepung habis.



4.Tapis adunan.


5. Panaskan pengukus.


6. Sudukan adunan kedalam bekas. Sy letak 1 scoop aiskrim +1 sudu teh adunan untuk setiap bekas.


7. Tutup atasnya dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 min.


Boleh dapat dalam 30 biji.

8. Kemudian bila dah sejuk,bolehlah diletakkan topping coklat ganache  diatas kek.

Bahan untuk coklat ganache
100 g coklat masakan
50 g mentega
2 sb madu
125 ml susu segar


Kesemua bahan dimasak secara double boiler. Kacau hingga pekat. Api perlahan.


Nota.
Jika mahu kukus adunan kek semua sekali boleh guna acuan bulat 8 inci.

Sumber resepi: Lilyvalley@myresipi

No comments:

Post a Comment