Bahan-bahan
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sb mentega
4 biji telur
1 st esen vanilla
3/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
2 st soda bikarbonat.
1/2 sb baking powder
Cara
1. Sediakan acuan,lapik dengan kertas alas.
2. Buat gula hangus. Masukkan 1 cawan gula pasir dalam periuk. Panaskan sampai cair.
Kemudian masukkan air panas,kacau dan masukkan mentega. Kacau dan biar
seketika. Tutup api dan sejukkan.
3. Pukul telur dan esen vanilla hingga kembang. Masukkan susu pekat manis. Kacau sebati.
4. Masukkan tepung,soda bikarbonat dan baking powder yg telah diayak bersama,sedikit demi sedikit hingga habis. Kaup balik menggunakan spatula.
5.Masukkan gula hangus yang di sejukkan tadi dan kacau sebati.
6. Tapis adunan kedalam acuan.
7. Tutup dengan aluminium foil dan perap selama 3 jam.
8. Panaskan oven pada suhu 160 darjah celcius.
Bakar kek selama 50 minit menggunakan api atas sahaja.
Kemudian 10 minit lagi menggunakan api atas dan bawah.
Sumber resepi: LailyRahman@resepi.net
No comments:
Post a Comment